Det menneskelige nervesystem består af to dele, det centrale og det perifere nervesystem.

Det centrale nervesystem består af to del , hjernen og rygmarven, begge dele er beskyttet af ben/knogler, nemlig kraniet og rygsøjlen. Det perifere nervesystem er beliggende i alle strukturer i kroppen.

Rygmarven består af mange millioner nerver og deres forbindelser.

Nerver er en slags telefonkabler: de viderebringer besked til hjernen fra de omgivende strukturer f. ex, musklerne, huden, indvoldene, knoglerne og forskellige kirtler, og de viderebringer besked fra hjernen ud til de samme strukturer eller andre strukturer.

Ved et brud / fraktur på rygsøjlen kan der opstå skader på rygmarven og der kan opstå skader på dele af nerverne.

En rygmarvsskade kaldes for komplet eller inkomplet, dette er en betegnelse for hvor stor skaden på nerverne/rygmarven er.

I dag siger lægerne, at for at en skade skal kunne kaldes inkomplet, skal man have enten følesans og/eller motorisk funktion omkring de nederste dele af rygmarven, altså den del af nerverne, der sender signaler lukkemusklen omkring endetarmen eller følesansen samme sted.

KOMPLET VERSUS INKOMPLET.

Når man får en rygmarvsskade, er der mange faktorer, der er medbestemmende for udfaldet af skaden.

Funktionsniveau bestemmes af mange faktorer, bl.a.:

  • Hvor sidder skaden, ex ved en skade i nakken er ben, kroppen og armene delvis påvirkede. Sidder skaden i lænderyggen er ”kun ”benene påvirkede.
  • Hvor stor skaden er på rygmarven: man taler om komplet og inkomplet.

De fleste rygmarvsskader er komplette i starten (op til 6 uger) efter deres skade, rygmarven får et chok, når den bliver skadet, og intet fungerer under skadestedet. Det tager et stykke tid (op til 6 uger), inden chokket fortager sig. Derefter kan lægen udtale sig om, hvorvidt skaden er komplet eller inkomplet.

Komplet betyder, at der ikke går signaler forbi det skadede sted i rygmarven.

Inkomplet betyder, at der går signaler via nerverne mellem hjernen og periferien (muskler, hud osv), det kan betyde at man har en eller anden funktion under et sted, hvor rygmarvsskaden er.

Det siger intet om hvor meget funktion at der er, bare at der er nogle forbindelser.

Skaden kan være inkomplet på mange måder, ex have følesans over hele kroppen, kunne føle blære/tarm, eller have muskelfunktion i flere muskler under skadestedet.

At være inkomplet siger intet om det funktionsniveau men kan opnå..

Skrevet af :

Hanne Nielsen
Fysioterapeut
klinikken

Jeg har samlet en del information og viden over årene, som jeg gerne dele ud af. Så kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål eller er nysgerrig.